In English In Russian
  Palvelut | Projektit | Yhteistyössä | Ajankohtaista | Yhteystiedot  
 

PeTeKe-hankkeen seminaari Petroskoissa 21. huhtikuuta

Huhtikuun 21. päivänä oli kerääntynyt Karjalan tasavallan maa-, kalatalous- ja ympäristöministeriön tiloihin Petroskoihin, noin 30-henkeä seuraamaan PeTeKe-seminaaria. Paikan päälle oli kutsuttu paikallisia viljelijöitä, viranomaisia, tutkijoita ja muita peruna-alalla Karjalan tasavallassa vaikuttavia henkilöitä. Ministerin avattua tilaisuuden esitelmöitsijät saivat mahdollisuuden kertoa hankkeesta ja siinä saavutetuista tuloksista.

Projektipäällikkö Niko Hänninen NorTech Oulusta aloitti taustoittamalla hankkeen taustaa ja toimenpiteitä, kunnes varsinaiset asiantuntijat päästettiin ääneen. Vanhempi tutkija Elina Virtanen MTT Ruukista, joka toimii myös projektin vastuullisena johtajana, kertoi tarkemmin suoritettujen kenttäkokeiden tuloksista lajikkeiden ja lannoituksen kannalta. Virtanen toi esiin myös havaintoja ja suosituksia, jotka huomioimalla voidaan myötävaikuttaa parempiin perunasatoihin.

Lounaan jälkeen MTT Ruukin tutkija Lea Hiltunen jatkoi kenttäkokeen tulosten esittelyä, tällä kertaa kuitenkin keskityttiin kasvitauteihin ja niiden torjuntaan. Kuulijoille annettiin uutta tietoa havaituista kasvitaudeista ja myös suosituksia niiden torjuntaan. Esille nostettiin ennen kaikkea puhtaan, uuden siemenen käyttö, jonka toi esiin myös maanviljelijä Andrey Sosunkevits omassa puheenvuorossaan, jossa hän kertoi omista kokemuksistaan perunantuottajana Karjalassa.

Iltapäivällä palattiin vielä kerran siemenperunoihin, kun asialistalla olivat siemenpankkiasiat. Elina Virtanen kertoi lyhyesti yleisesti tautipuhtaiden siementen tuottamisesta käyttäen apunaan DVD-elokuvaa. Tämän jälkeen Petroskoin valtion yliopiston tutkija, dosentti Larisa Kuznetsova kertoi omista kokemuksistaan Oulun vierailulta, jolloin hän oli henkilökohtaisesti voinut perehtyä Suomen Siemenperunakeskus Oy:n siemenpankkitoimintaan. Kuznetsova kertoi myös suunnitelmista toteuttaa siemenpankki Karjalan tasavallassa Suomessa puhdistetun kasvimateriaalin avulla.

Lisätietoa seminaarista:

Seminaariohjelma

Elina Virtasen seminaariesitys

Lea Hiltusen seminaariesitys


Arkisto