In English In Russian
  Palvelut | Projektit | Yhteistyössä | Ajankohtaista | Yhteystiedot  
 

Biokaasuseminaari veti väkeä helmikuun kovista pakkasista huolimatta

Helmikuisena keskiviikkopäivänä oli keräytynyt noin 50 henkeä koulutuskeskus Pohtoon Oulun Nallikariin. Kova pakkanen verotti hieman osallistujamäärää, mutta paikalle saatiin sitäkin enemmän ”tositarkoituksella” liikkeellä olleita henkilöitä. Kyseessä oli NorTechin toteuttaman MicrE-hankkeen ja Oulun seudun ammattikorkeakoulun (Oamk) BioG-hankkeen yhteisseminaari, jossa oli tarkoitus perehtyä biokaasulaitosten rakentamiseen ja biokaasuntuotantoon liittyviin asioihin monelta eri näkökannalta. Osallistujat koostuivat maatalousyrittäjistä, tutkijoista ja muista energia-alalla vaikuttavista toimijoista.

Eva Pongrácz NorTechista ja Katariina Keikko Oamk:sta avasivat seminaarin ja toivottivat osallistujat tervetulleiksi, minkä jälkeen puheenvuoro annettiin Kalevi Hiivalalle Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Hän käsitteli esityksessään rahoitukseen liittyviä kysymyksiä ja kertoi hankkeisiin liittyvistä viranomaisnäkökohdista. Sitten vuorossa oli ELBion Timo Heusala, jota voi pitää Oulun seudun biokaasulaitoseksperttinä. Hän on ollut mukana laitosten rakentamisessa ja suunnittelussa jo vuosikymmenten ajan, ja hän valisti syvällä kokemuksen rintaäänellä kuulijoita näihin liittyvistä käytännön asioista. Seminaarin osallistujat
Koulutuskeskus Pohton suurin luentosali täyttyi 16.2. biokaasusta kiinnostuneista seminaariosallistujista


Lounaan jälkeen seminaaria jatkettiin lupa-asioilla ja turvallisuuskysymyksillä, joista kertoi Toni Taavitsainen Envitecpoliksesta. Tämän jälkeen oli vuorossa MicrE-asiantuntijamme Auli Turkki, joka kertoi biokaasun puhdistukseen liittyvistä teknologioista. Auli kertoi myös Oulun yliopistolla toteutettavasta tähän liittyvästä tutkimuksesta, muun muassa suunnitteilla olevasta biokaasupuhdistuksen pilottilaitteessa.
 

Tämän jälkeen olikin luontevaa pohtia sitä, mitä puhdistetulla biokaasulla voi tehdä. Oman ratkaisunsa tähän kysymykseen tarjosi Jarmo Saariniemi, joka esitteli Ammattioppilaitos Lappian biokaasuautoa. Päällepäin tavalliselta henkilautolta näyttävä Volskwagen herättikin runsaasti mielenkiintoa osallistujissa. Viimeisessä esityksessä liikuttiin osaksi myös ajoneuvojen maailmassa, mutta aivan eri kaasuissa. Gasek Oy:n edustajat Juhani Kantomaa ja Antero Kumpumäki perehdyttivät kuulijoita häkäkaasutuksen perusteisiin ja esittelivät yrityksen suunnittelemia kaasuttimia.

 

Biokaasuauto
Ammattioppilaitos Lappian biokaasuauto herätti paljon kiinnostusta

Yleisö oli tyytyväinen päivän antiin ja osallistui aktiivisesti keskusteluun esitelmöitsijöiden kanssa. Joillakin maaseutuyrittäjillä oli jo oma hanke vireillä, kun taas toiset kertoivat saaneensa tarpeellista lisätietoa niin oman laitoksen suunnittelemiseen kuin biokaasusta ylipäätänsä.

Seminaariohjelma luentomateriaaleinen

Projektin pääsivulleTakaisin

MicrE logo
EU lippu NPP logo