In English In Russian
  Palvelut | Projektit | Yhteistyössä | Ajankohtaista | Yhteystiedot  
 

NorTech Oulu vierailulla Uumajassa

MicrE-hankkeeseen kuuluva toinen diplomityö käynnistyi syyskuussa 2010, jolloin tekniikan ylioppilas Johannes Ritamäki aloitti työnsä NorTech Oulun palveluksessa. Johannekselle annettiin tehtäväksi tutkia hiilidioksidin sitomista ja varastoimista jätemateriaaliin, ja tähän työhön liittyvä kokeellinen osio oli tarkoitus toteuttaa Uumajan yliopistossa professori Jyri-Pekka Mikkosen valvonnassa. Lokakuussa Johannes pakkasikin laukkunsa ja lähti kolmen kuukauden pituiselle komennukselle länsinaapuriin. NorTech Oulu, vahvistettuna Oulun yliopiston Lämpö- ja diffuusiotekniikan osaston asiantuntijoilla, seurasi Johanneksen jättämiä jälkiä Uumajaan tammikuun lopulla. Mukana olivat myös Johanneksen työn ohjaaja yliopistotutkija Mika Huuhtanen ja työn valvoja professori Riitta Keiski, joita kiinnosti MicrE:läisten tavoin se, miten Johannes oli pärjännyt vieraalla maalla haastavan tutkimusongelman parissa. Tarkoituksena oli tutustua myös tarkemmin Uumajan yliopistoon laboratorioihin ja yliopistossa tehtävään energia-alan tutkimukseen.

Kolmepäiväisen Perämeren pohjukan kierroksen aikana matkalaiset saivat kuulla ja nähdä, miten Johanneksen tutkimus oli edennyt Uumajassa. Jyri-Pekka Mikkosen johdolla kierrettiin myös intensiivisesti muita yliopiston laboratorioita ja osastoja, mutta tästä huolimatta vieraat onnistuivat saamaan vain yleiskäsityksen siitä, mitä kaikkea tutkimusta Pohjois-Ruotsin tieteellisessä keskuksessa tehdään. Yliopiston kampusalueen lisäksi vierailijat kävivät myös Uumajan lähellä sijaitsevalla Ruotsin maatalousyliopiston (SLU) biopolttoaineiden tutkimusasemalla, jossa toteutetaan varsinkin pellettitutkimusta. Tämän lisäksi vierailtiin myös tunnin ajomatkan päässä Örnsköldsvikissä, missä on perustettu biojalostomo entiseen Domsjön selluloosatehtaaseen. Matka oli onnistunut, tulihan todetuksi se, että komennusmiehemme oli säilynyt hengissä vaativista laboratoriokokeista ja Uumajan runsaista lumisateista huolimatta. Myös matkalaiset olivat oppineet yhtä sun toista uutta tällä lähinaapuriin suuntautuneella tutustumismatkalla...

MicrE ja LDT Uumajassa

Professri Jyri-Pekka Mikkonen oululaisten vieraiden kanssa SLU:n tutkimusaseman edustalla Uumajassa. Kuvassa vasemmalta Jyri-Pekka Mikkonen, Mika Huuhtanen, Riitta Keiski ja Anna Avila Lämpö- diffuusiotekniikan osastolta Oulun yliopistosta sekä Oulun yliopiston MicrE:läiset Auli Turkki ja Eva Pongrácz.

Projektin pääsivulleTakaisin