In English In Russian
  Palvelut | Projektit | Yhteistyössä | Ajankohtaista | Yhteystiedot  
 

CEPEK-hankkeen ensimmäinen koulutusvaihe takana


CEPEK-hankkeen ensimmäinen koulutusohjelma on saatu viimeistä luentoa lukuun ottamatta päätökseensä. Viimeinen koulutustilaisuus, joka jouduttiin perumaan talvella, pidetään 18.-19. toukokuuta. Toukokuussa 2008 taloustieteiden perusteet -luennolla alkanut ohjelma, joka jatkui lokakuusta alkaen suomalaisten kouluttajien luennoilla, on osoittautunut onnistuneeksi. Loka-maaliskuun välisenä aikana toteutettuun täydennyskoulutusohjelmaan on osallistunut kaikkiaan viisi opettajaa Petroskoin valtion yliopistosta ja Kostamuksen filiaalista, sekä yhdeksän OOO AEK:n ja OOO Elektrokosin työntekijää.

Ohjelman toteutuksesta ovat vastanneet Oulun yliopiston ja POHTO Oy:n kouluttajat, mutta mukana on ollut myös muutamia PKC Groupin asiantuntijoita Kempeleen ja Raahen yksiköistä. Ohjelma on koostunut kahdeksasta kaksi päivää kestävästä koulutustilaisuudesta, joista yksi on toteutettu Oulussa, muut Kostamuksessa. Viidellä koulutuskerralla on keskitytty tuotannonsuunnitteluun ja -johtamiseen, kolmella kerralla on sen sijaan perehdytty syvemmin nimen omaan toimintakulttuuriin ja henkilöstöön liittyviin asioihin. Ohjelman viimeinen toukokuussa toteutettava luento liittyy niin ikään tuotannonsuunnitteluun.

Venäläiset opettajat ja tehtaiden työntekijät ovat kartuttaneet osaamistaan koulutuksen ansiosta.  Erityisen suosittu tilaisuus oli marraskuussa Oulussa POHTO:n koulutustehtaalla pidetty simulaatioharjoitus, jossa opiskelijat vastasivat yrityksen kaikkien osa-alueiden toiminnasta, niin raaka-aineiden ostosta, tuotannosta ja tuotteiden myynnistä. Harjoitus toi havainnollisesti esiin sen, kuinka tuotantoyritysten eri osa-alueet liittyvät toisiinsa ja kuinka pienilläkin muutoksilla voi olla suuri merkitys kokonaisuuden kannalta.
Opiskelijat tutustuvat kouluttajien 
johdolla POHTO:n koulutustehtaaseen

            

Koulutus on antanut tehtaiden työntekijöille uusia työkaluja esimerkiksi ongelmien poistoon ja ideointiin ja lisätietoa tuotannonsuunniteluun liittyviin muihin asioihin, joista molemmista on käytännön hyötyä omissa työtehtävissä. Samalla tavalla venäläiset opettajat ovat syventäneet tietämystään suomalaisesta ja länsimaisesta lähestymistavasta niin henkilöstöasioihin ja tuotannonsuunnitteluun. Heidän tietotaitonsa on lisääntynyt, ja he voivatkin jatkossa opettaa myös näiden aihepiirien asioita suomalaisten opettajien rinnalla. Koulutuksen aikana on säännöllisesti kerätty palautetta koulutettavilta, ja näiden mukaan on tehty korjauksia opetusohjelmaan, joka tullaan toteuttamaan kokonaisuudessaan uudestaan uudelle koulutusryhmällä. Opetuksesta tulevat tällöin vastaamaan suomalaiset ja venäläiset kouluttajat yhdessä. 

Opettaja Kari Kisko valvoo tiimityöharjoituksen sujumista Opettaja Matti Muhos seuraa ATK-pohjaisen harjoituksen tekoa

Projektin pääsivulleTakaisin