TP 1: Arktinen konteksti
Ensimmäinen työpaketti muodostaa kokonaiskuvan arktisesta kontekstista. Sen keskeinen tehtävä on kartoittaa arktisen osaamisen taso ja sijainti Suomessa sekä muodostaa näkemystä arktisen alueen kehitystä ohjaavista ajureista. Osana työpakettia tehdään myös kartoitus, jolla arktinen osaaminen asemoidaan kansalliseen ja alueelliseen innovaatio- ja elinkeinopolitiikkaan
Yhteyshenkilö: Anna Leinonen, VTT
TP 2: Ympäristöinformatiikka ja mobiiliteknologia
Tavoitteena on tunnistaa langattoman tiedonsiirron tuleva kehitys ympäristön ja ihmisen mittaamisen ja tiedon siirtämisen kannalta. Tämän pohjalta analysoidaan ja listataan ihmisen hyvinvointia ja kestävää kehitystä tukevia yksilöllisiä ja vuorovaikutteisia palveluja, joita voidaan tuottaa mittaustiedon ja tietämyksen yhdistämisen ja jalostamisen pohjalta.
Visio: Langatonta tiedonsiirtoa ja älykkäitä mittausmenetelmiä hyödyntävä toimintaympäristö arktisten alueiden toimintakyvyn ylläpitämiseksi
Yhteyshenkilö: Prof. Pentti Leppänen, Centre for Wireless Communication
WTP 3:Älykäs logistiikka, infra ja elinympäristö
Tavoitteena on tarkastella pohjoisen liikennesuunnan avautumisen ja runsaiden luonnovarojen hyödyntämiseen vaikutuksia liikennevirtoihin, yhdyskuntarakenteisiin ja infrastruktuuriin sekä tunnistaa ja listata näihin liittyviä mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan ja palvelujen kehittämiselle. Keskeisiä painopisteitä ovat saavutettavuus, kestävyys ja kasvukykyisyys.
Visio: Elinvoimainen pohjoinen yhdyskunta, jonka väestölle ja yrityksille on turvattu riittävät logistiset toimintaedellytykset, saavutettavissa olevat palvelut sekä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävä elinympäristö.
Yhteyshenkilö: Prof. Jari Juga, Oulu Business School
TP4: Luonnonvarojen hallinta ja talous
Tavoitteena tunnistaa ja listata arktisten luonnonvarojen kestävää käyttöä tukevat synergiset ratkaisut - materiaalin, energian ja tiedon älykäs prosessointi, kanavointi ja jakaminen sekä näihin liittyvät innovaatiot ja liiketoimintamahdollisuudet
Visio: Arktinen tietopohjainen ekoteollisuusalue.
Yhteyshenkilö: Eva Pongrácz, Thule Institute, NorTech Oulu
TP5: Ihminen pohjoisessa
Tavoitteena on tunnistaa ja listata arktisilla alueilla asuvien ja sinne työn perässä muuttavien ihmisten ja yhteisöjen hyvinvoinnin monitorointiin liittyviä mittaus- ja tietojärjestelmiä sekä näihin liittyviä uuden liiketoiminnan ja palvelujen kehittämismahdollisuuksia.
Visio: Hyvinvointiin ja turvallisuuteen vaikuttavat yksilö-, yhteisö- ja ympäristötekijät tunnistetaan ja terveysmittareita seurataan reaaliaikaisesti. Hyvinvointia koskeva tieto kootaan tehokkaisiin tietokantoihin, joiden avulla hyvinvointia voidaan analysoida kokonaisvaltaisesti ja häiriötekijöihin voidaan vaikuttaa jo varhaisessa vaiheessa.
Yhteyshenkilö: Prof. Arja Rautio, Thule-instituutti, Centre for Arctic Medicine
TP 6:Tiekartat arktiseen
osaamiseen
Toteuttaa tiekartat valituille arktisen osaamisen alueille ja tuottaa niiden perusteella näkemyksiä strategisten avausten muotoiluun.
Yhteyshenkilö: Anna Leinonen, VTT
TP 7:Strategiset avaukset ja liiketoimintamahdollisuudet
Työpaketin tavoitteena on analysoida arktisille alueille soveltuvia liiketoimintamalleja ja -ekosysteemejä ja jäsentää niitä skenaarioprosessin kautta tiekarttojen yhteyteen. Liiketoimintamahdollisuuksien ja -mallien arviointi liitetään mahdollistaviin tekijöihin ja substanssityöpaketteihin niin, että tuloksena saadaan integroituja skenaarioita. Osaamisen ja innovaatioiden yhdistämisen eli mahdollistavien tekijöiden ja sovellusten ohella tarkasteluun otetaan mukaan toimintaympäristö ja sitä koskeva politiikkaohjaus, etsien erityisesti synergisiä ratkaisuja ja uudenlaisia integroivia konsepteja. TP7 kuvaus - englanniksi.
Yhteyshenkilö: Prof. Petri Ahokangas, Oulu Business School
|